Thursday, 9 June 2016

40 Top JCL Multiple Choice Questions and Answers

Below are the list of top 40 JCL multiple choice questions and answers for freshers beginners and experienced pdf.

JCL Multiple Choice Questions and Answers

1. What is the function of DD DISP parameter?
A. Tells the system what to do with the dataset following normal termination of the step
B. Describes the status of the dataset
C. Tells the system what to do with the dataset following abnormal termination of the step
D. All of the above
Ans:  D

2. How is the record format of an output dataset specified?
A. RECORG parameter
B. STORCLAS parameter
C. RECFM parameter
D. None of the above
Ans:  C

3. What is the purpose of DD * statement in JCL?
A. Begins an input data prompt at the system console
B. Begins an in-stream dataset
C. Marks the end of a command stream
D. Includes all datasets within a naming pattern
Ans:  B

4. A DD statement has 2 types of parameters. Name them?
A. Positional, Keyword
B. Keyword, Control
C. Dynamic, Static
D. Named, Dynamic
Ans: A

5. What is the function of JOB statement in JCL?
A. Marks the end of a job
B. Marks the beginning of an instream procedure
C. Marks the beginning of a job & assigns a name to the job
D. Assigns an execution priority to a job
Ans:  C

6. How can a job send a status message to a TSO user at the completion of a job?
A. STATUS
B. NOTIFY
C. ENDMSG
D. USER
Ans:  B

7. What is the function of a DD statement?
A. Identifies & describes a dataset
B. Delimits a DO loop
C. Marks the start of a declarative section
D. Delimits the start of an inline include section
Ans:  A

8. When output dataset space is required, what quantity categories are used?
A. Primary, Secondary, Directory
B. Address, Units, CONTIG or ALS
C. Displacement and length
D. Megabytes, Kilobytes and Bytes
Ans:  A

9. What statement marks the beginning of a job step; assigns a name to the step; identifies the program or catalogued or in-stream procedure to be executed in the step?
A. START
B. RUN
C. EXEC
D. GO
Ans:  C

10. How can unused space allocation be returned to the system when a dataset is closed?
A. RETURN
B. RLSE
C. CONTIG
D. CLOSE
Ans:  B

11. Can an individual step be restricted from using all the jobs allowed CPU time?
A. Yes
B. No
C. Only in Catalogued Procedure
D. Through the STEPTIME parameter
Ans:  A

12. Where can program checkpoints be stored for use in a restart?
A. CHCKPOINT DD statement
B. SYSCHK DD statement
C. CHKOUT DD statement
D. CHECK or DD statement
Ans:  B

13. How can the disposition of sysout datasets be set for an entire jobstream?
A. SYSOUT parameter
B. OUTPUT parameter
C. DEFAULT parameter
D. DEST keyword
Ans:  A

14. What statement marks the end of an in-stream or Catalogued procedure?
A. STREAM
B. SET
C. PROC
D. PEND
Ans:  D

15. What is the function of DD name parameter with a 2 part structure; Audit.Report?
A. Override the Audit DD statement in the report
B. Override the Report DD statement in the Audit procedure
C. Concatenate a dataset onto a DD statement in a called module
D. Delete the Audit DD statement in the Report
Ans:  B

16. Which DD parameters are required?
A. All parameters & Keywords are optional
B. Dsname, SPACE, RECFM
C. Dsname, SPACE, UNIT
D. Dsname, DISP, SPACE
Ans:  A

17. How can an in-stream dataset be terminated?
A. //
B. //*
C. /*
D. None of the above
Ans:  C

18. What is the function of the DD DCB keyword?
A. Begins the subparameters of the DCB
B. Begins the DASD control block
C. Marks the close of the DCB
D. Modifies the record type parameters
Ans:  A

19. What is the maximum length of a single line of JCL?
A. 71 bytes
B. 60 bytes
C. 55 bytes
D. 80 bytes
Ans:  A

20. What is the purpose of DD DUMMY statement?
A. Marks a deleted DD statement
B. Begins an interpreted command stream
C. Specifies no space allocation & no disposition processing
D. Suppress command processing
Ans:  C

21. Many JCL statements contain specific values designed to direct and control the execution of the statement. What are these fields called?
A. Linkage Variables
B. Parameters
C. Control Libraries
D. Includes
Ans:  B

22. When space is allocated for an output dataset, what units can be used?
A. Disks
B. Megabytes
C. Cylinders, Tracks, Blocks
D. Bytes
Ans:  C

23. What is the format of comment statement?
A. //
B. //*
C. /*
D. None of the above
Ans:  B

24. A DD statement consists of 4 fields. Name them?
A. Name, DD, Space, Device
B. Format, Name, DD, Space
C. DD, parameter, device, format
D. Name, DD, parameter, comments
Ans:  D

25. What DD statement is used to supply the name of a dataset?
A. Name
B. Dsname
C. Label
D. File
Ans:  B

26. What is the purpose of the DD KEYLEN parameter?
A. Specify the length of a data set key in bytes
B. Override the key length of an SMS defined VSAM dataset
C. Override the key length specified in the dataset label
D. All of the above
Ans:  D

27. What is the function of the STEPLIB DD statement?
A. Identify a library to be searched for programs named in the EXEC statement
B. Identify a library containing executable job steps
C. Override the system step library within a job stream
D. All of the above
Ans:  D

28. How can return codes be tested before execution of a job step?
A. Through the RC keyword
B. Through the CODE keyword
C. Through the COND keyword
D. Through the RETURNCD keyword
Ans:  C

29. What is concatenating?
A. Overriding or adding procedures
B. Logically connecting input datasets
C. Overriding a called PROC dsname
D. All of the above
Ans:  B

30. How can values be passed from the job stream to an executable program?
A. Through the PARM keyword
B. Through the VALUE parameter
C. Through the PGM parameter
D. All of the above
Ans:  A

31. Must tape dataset definitions include VOL=SER specifications?
A. Yes
B. No
C. Only for uncataloged datasets
D. Only for cataloged datasets
Ans:  C

32. What is the function of //JCLLIB statement?
A. Identifies the source of the JCL commands
B. Points to the system software library
C. Marks the beginning of the in-stream JCL
D. Identifies the libraries that the system will search for include groups or procedures named in EXEC statements
Ans:  D

33. What parameter of the job statement is used to limit the CPU time consumed by the job?
A. RUNTIME
B. TIME
C. LIMIT
D. EXECMAX
Ans:  B

34. What statement marks the beginning of an in-stream or cataloged procedure in JCL and assigns default values to parameters defined in the procedure?
A. STREAM
B. SET
C. PROC
D. PEND
Ans:  C

35. How can a stopped job be started again?
A. Through the RETURN parameter
B. Through the STARTUP parameter
C. Through the RESTART parameter
D. Through the CHECKPNT keyword
Ans:  C

36. In order to continue a job after a return code of 12 in step1, what the step2 EXEC statement include?
A. CONTINUE
B. COND = (12,NE)
C. COND = (12,GE)
D. COND = (12,EQ)
Ans:  B

37. In SMS datasets, what is the function of the DD MGMTCLAS keyword?
A. Specify a management class for a new dataset
B. Lookup a storage profile from the class library
C. Begin a storage class definition block
D. Alters the default storage profile for the dataset
Ans:  A

38. How can the submitting users RACF authority be overridden in a job stream?
A. Through the USER parameter
B. Through the USER and PASSWORD parameter
C. By notifying the console operation to override the authority
D. Through the RACF parameter
Ans:  B

39. What parameters can be used to limit the number of records written to a SYSOUT dataset?
A. LIMIT
B. OUTLIM
C. SIZE
D. MAX
Ans:  B

40. What statement can be used to send data to another MVS JES3 node?
A. LINK
B. CONNECT
C. XMIT
D. SEND
Ans:  C

No comments:

Post a Comment