Thursday, 9 June 2016

30 Top DBMS Multiple Choice Questions and Answers

...
Below are the list of top 30 DBMS multiple choice questions and answers for freshers beginners and experienced pdf.

DBMS Multiple Choice Questions and Answers

1) ------- responsible for authorizing access to the database, for co-ordinating and monitoring its use, acquiring software, and hardware resources, controlling its use and  monitoring efficiency of operations.
A.Authorization Manager
B.Storage Manager
C.File Manager
D.Transcation Manager
E.Buffer Manager
Ans: E

2) ------- is a property that describes various characteristics of an entity
A.ER Diagram
B.Column
C.Relationship
D.Attribute
Ans: D

3) -------- level describes what data is stored in the database and the relationships among the data
A.Physical Level
B.Logical Level
C.Conceptual Level
D.None of the above
Ans: B

4) ---------- denote derived attributes.
A.Double ellipse
B.Dashed ellipse
C.Squared ellipse
D.Ellipse with attribute name underlined
Ans: B

5) A --------- is an association between entities
A.Relation
B.One to One
C.Generalization
D.Specialization
Ans: A

6) -------------  stores metadata about the structure of the data base
A.Physical data base
B.Query Analyzer
C.Data Dictionary
D.Data Catalog
Ans: C

7) ------------is a collection of operations that perform s single logical function in  a database application
A.Transaction
B.Concurrent operation
C.Atomocity
D.Durability
Ans: A

8) The problem that is compounded when constraints involve several data items from different files are Called --------
A.Transaction Control Management Problem
B.Security Problem
C.Integrity Problem
D.Durability Problem
Ans: C

9) Ensuring atomicity is the responsibility of the ------------component
A.File Manager
B.Buffer Manager
C.DBA
D.Transation Manager
Ans: D

10) -----manages the allocation of the space on the disk storage and the data base structure  used to represent information stored on disk
A.Disk Manager
B.File Manager
C.Buffer Manager
D.Memory Manager
E.None of the above
Ans: B

11) is the minimal super key
A.Primary Key
B.Candidate Key
C.Surrogate Key
D.Unique Key
E.Alternate Key
Ans: B

12)  engine executes low level instructions generated by the DML compilier
A.DDL Analyzer
B.Query Interpreter
C.Database Engine
D.None of the above
Ans: D

13) ------------responsible to define the content, the structure, the constraints, and functions or transactions against the database
A.Transcation Manager
B.Query Analyzer
C.DBA
D.All the above
E.None of the above
Ans: C

14) In  ER model -------------denote  derived attributes
A.Double ellipse
B.Diamond
C.Reactangle
D.None of the above
Ans: D

15) Foreign Key can be null
A.TRUE
B.FALSE
Ans:  A

16) All   primary keys should be super keys.
A.TRUE
B.FALSE
Ans: A

17) In   Relational database  Data is stored as record types and the  relationship is represented by set types
A.True
B.False
Ans: A

18) In   Hierarchical database to get to a low-level table, you start at the root and work your way down the tree until you reach your target data.
A.True
B.False
Ans: A

19) Using relational model we design conceptual   database design
A.True
B.False
Ans: B

20) Conceptual data model is the source of   information   for logical design phase
A.True
B.False
Ans: A

21) Logical database design describes describes base relations, file organizations, and indexes that are used to achieve efficient access to   data.
A.True
B.False
Ans: B

22) Conceptual data modeling uses a high level data modeling concept of E-R Models
A.True
B.False
Ans: A

23) Tables are required to have at least one column
A.True
B.False
Ans: A

24) Logical data independence. Refers to the separation of the external views from the conceptual view
A.True
B.False
Ans: A

25) Duplication of data is the disadvantage of DBMS
A.True
B.False
Ans: B

26) Candidate key can have a null value
A.True
B.False
Ans: B

27) Each program maintains its own set of data. So users of one program may be unaware of potentially useful data held by other programs  this leads toDuplication of data
A.True
B.False
Ans: B

28) A traditional database stores just data – with no procedures
A.True
B.False
Ans: A

29) Simple Attribute  composed of multiple components, each with an independent existence.
A.True
B.False
Ans: B

30) Cardinality specifies how many instances of an entity relate to one instance of another entity.
A.True
B.False
Ans: A